
Rolniczy Handel Detaliczny
19 grudnia 2025 r. w siedzibie Podkarpackiej Izby Rolniczej w Trzebownisku odbyła się konferencja pt. Rolniczy handel detaliczny zorganizowana przez Marszałka Województwa Podkarpackiego Władysława Ortyla w partnerstwie z Podkarpacką Izbą Rolniczą.
Rolniczy handel detaliczny (RHD) to forma działalności rolniczej, która umożliwia rolnikom sprzedaż żywności wyprodukowanej we własnym gospodarstwie bez konieczności zakładania działalności gospodarczej. Jest to istotny element wspierający lokalne rolnictwo i umożliwiający konsumentom dostęp do świeżych, lokalnych produktów. RHD został wprowadzony do polskiego porządku prawnego ustawą z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Od 1 stycznia 2019 r. obowiązują również przepisy ustawy z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji.
Program konferencji obejmował następującą tematykę:
1. „Produkcja i sprzedaż żywności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego” - zasady produkcji i sprzedaży oraz Prawo żywnościowe – wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności dla produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego;
2. „Produkcja i sprzedaż żywności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego” -znakowanie żywności oraz Aspekty finansowe i podatkowe;
3. „Rolniczy Handel Detaliczny i jego wpływ na rozwój lokalnych rynków żywnościowych” - krótkie łańcuchy dostaw szansą dla lokalnych przedsiębiorców rolnych i producentów żywności oraz Rolniczy Handel Detaliczny jako uniwersalna forma produkcji i sprzedaży żywności;
4. „Rolniczy Handel Detaliczny i jego wpływ na rozwój lokalnych rynków żywnościowych” - perspektywy rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych w ramach krótkich łańcuchów dostaw oraz Mini Przetwórstwo w RHD – potencjalne korzyści wprowadzania na rynek zdrowej i smacznej żywności.
Uczestników Konferencji z tematyką w zakresie rolniczego handlu detalicznego zapoznali Pani Ludmiła Chmielowska i Pan Dariusz Kamiński, główni specjaliści ds. przedsiębiorczości Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
Zapraszamy do zapoznania się z publikacjami przygotowanymi przez wykładowców:
RHD jako uniwersalna forma produkcji i sprzedaży żywności
Mini Przetwórstwo w RHD- potencjalne korzyści wprowadzania na rynek zdrowej
i smacznej żywności
RHD Krótkie łańcuchy dostaw szansą dla lokalnych przedsiębiorców rolnych
i producentów żywności