Autor tekstu: Aleksandra Gorzelak-Nieduży
Autor zdjęć: Paweł Podgórski
Biuro Prasowe UMWP
Pysznie, gwarnie, kolorowo i wesoło, wśród setek wspaniałych zapachów i niewiarygodnych smaków, w otoczeniu świątecznych ozdób, barwnych choinek i dźwięków kolęd oraz w atmosferze, która kojarzy się z radosnym przygotowaniem do świętowaniem z bliskimi świąt Bożego Narodzenia – tak właśnie wygląda XVIII edycja Ekogali. Wydarzenie „weszło w dorosłość”, a przez lata zdobyło sobie rzesze wiernych gości, którzy nie wyobrażają sobie, by nie odwiedzić Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości.
Przez dwa dni, 14 i 15 grudnia, w Centrum Wstawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w podrzeszowskiej Jasionce królują stoiska z żywością, kosmetykami i innymi wyrobami najwyższej jakości, często od małych rodzinnych firm. Jak co roku na gości czekają degustacje, seminaria, prezentacje, pokazy gotowania na żywo, warsztaty kulinarne oraz tworzenia ozdób świątecznych. I goście przybywają chętnie.
Pierwszy dzień Ekogali rozpoczął się tradycyjnie już, od oficjalnego otwarcia, w którym uczestniczyli marszałek Władysław Ortyl i wicemarszałek Karol Ożóg oraz radni województwa Ewa Draus, Jolanta Kaźmierczak i Marek Ordyczyński. W inauguracji uczestniczyli także senator Józef Jodłowski i poseł na Sejm RP Fryderyk Kapinos.
Przez te osiemnaście lat swego istnienia Ekogala stała się nie tylko ważnym wydarzeniem, ale przede wszystkim znanym i cenionym forum, skupiającym wytwórców, produkujących żywność wysokiej klasy a także ekologiczną oraz konsumentów, którzy w bezmiarze tego, co oferuje rynek, poszukują jakości. Nasza Ekogala przestała już być tylko miejscem spotkania z klientami, stała się raczej fundamentem do edukowania, wymiany wiedzy i doświadczeń, do promowania tego, co najlepsze. A także do uczenia, nawet najmłodszych konsumentów, by zwracali uwagę na to co ich otacza i z czego chcą korzystać – podkreśla marszałek Władysław Ortyl.
Ekogala to sztandarowe wydarzenie, które przed laty zainicjował Samorząd Województwa Podkarpackiego, we współpracy z „Podkarpacką Izbą Rolnictwa Ekologicznego”. Od początku organizatorzy, do których z czasem dołączył samorząd Rzeszowa, stawiali na promowanie wytwórców i produktów powstających według najlepszych receptur, wytwarzanych metodami tradycyjnymi oraz ekologicznych. Jednocześnie Ekogala od lat niezmiennie stawia na edukowanie oraz inspirowanie klientów, by byli świadomymi i wymagającymi konsumentami.
XVIII edycja naszej prestiżowej imprezy udowadnia, że ten pomysł z targami się sprawdził. Na Podkarpaciu dbamy o jakość i rozwój, opierając się na najlepszych tradycjach i bogatym dziedzictwie. Nasza żywność wysokiej jakości jest czymś, czym możemy się chwalić w skali Polski, Europy i świata. Pokazujemy, że wiemy jak łączyć dobre tradycje z nowoczesnością – dodał w swym wystąpieniu marszałek Ortyl.
W tym roku na targach wystawia się ponad stu wystawców, oferujących tysiące produktów prezentujących najwyższą jakość. Obok firm z wielu zakątków Polski, są wystawcy z Rumunii, Słowacji i Węgier. Wśród gośćmi tegorocznych targów znalazła się także delegacja ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, którzy spotkali się z marszałkiem Władysławem Ortylem.
Jak zawsze na Ekogali było smacznie, kolorowo i interesująco. Goście imprezy chętnie poznawali i kupowali na stoiskach wielu małych, rodzinnych firm, licznie brali udział w pokazach gotowania, degustacjach świątecznych potraw i wypieków. Oblegane były stoiska, na których samodzielnie można było wykonać ozdoby świąteczne oraz zdobyć nowe umiejętności podczas warsztatów kulinarnych.
Liczba klientów, którzy odwiedzają targi świadczy o tym, jak wielka jest potrzeba organizacji takich wydarzeń. Cały czas obserwujemy rosnący popyt na produkty ekologiczne i te wysokiej jakości, wytwarzane metodami tradycyjnymi. Na targach widać, jak wiele ich mamy – mówił podczas zwiedzania stoisk marszałek Władysław Ortyl.
Specjalnymi gośćmi tegorocznej Ekogali byli członkowie Przemyskiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Strojów Historycznych „Damy i Huzary”, które od kilku lat skupia pasjonatów z zamiłowaniem do historii, tradycji, kultury i piękna minionych czasów. Praca i pasja tworzących stowarzyszenie została doceniona Nagrodą Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w IX edycji Konkursu „Dla Dobra Wspólnego”. W tym roku stowarzyszenie zajęło III miejsce w ramach tej nagrody w kategorii dzieło – przedsięwzięcie, projekt.
Jak co roku, na Ekogali pojawili się najmłodsi. Dzieci goszczące na targach miały okazję dowiedzieć się, jaka siła dla świata „ukryta” jest w lesie. Z myślą o nich przygotowano seminarium przygotowane przez nauczycieli z Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Najmłodsi zaprezentowali występy poświęcone „leśnej” tematyce, a sporą dawkę wiedzy mogli zdobyć w trakcie warsztatów.
Na wszystkie dzieci odwiedzające Ekogalę - w strefie kreatywnej – czekała możliwość dobrej zabawy oraz sprawdzenia kucharskich umiejętności. Najmłodsi chętnie przygotowywali pierniczki oraz autorskie ozdoby świąteczne.
Jak co roku targom towarzyszył Europejski Konkurs Kulinarny, w tym roku była to już XVIII edycja. Jego uczestnikami są uczniowie szkół gastronomicznych, a ich konkursowe zmagania zawsze są chętnie podglądane przez odwiedzających targi.
Wszyscy chętni, którzy chcą dotrzeć na Ekogalę mogą to zrobić bezpłatnie, podróżując do Jasionki Podmiejską Koleją Aglomeracyjną.
W niedzielę drugi dzień targów, na których każdy pasjonat dobrej kuchni, zdrowego odżywiania, ekologii oraz naturalnych kosmetyków może znaleźć coś dla siebie. Na odwiedzający targi w prezencie czekają choinki oraz dekoracje świąteczne.