|

Województwo Podkarpackie na Europejskim Kongresie Odnowy i Rozwoju Wsi 2025 w Poznaniu

Rozpoczął się Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi – największe wydarzenie poświęcone przyszłości obszarów wiejskich, organizowane w ramach polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Odbywa się w dniach 8–10 maja 2025 roku na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Samorządem Województwa Wielkopolskiego.

Kongres obejmuje trzy dni tematyczne:

  • 8 maja – Dzień Wielkopolski, rozwoju lokalnego i młodzieży: Rozmowy
    o roli młodzieży w rozwoju regionu oraz prezentacja sukcesów Wielkopolski
    w odnowie wsi,
  • 9 maja – Dzeń Europy: Debaty z udziałem europejskich ministrów rolnictwa i komisarza UE ds. rolnictwa Christophe’a Hansena na temat przyszłości wsi i rolnictwa w Europie,
  • 10 maja – Dzień Polski: Podsumowanie 20 lat polskiej wsi w Unii Europejskiej, ocena stanu wsi z perspektywy samorządów oraz dyskusje o przyszłości obszarów wiejskich.

Poza debatami i panelami dyskusyjnymi dotyczącymi odnowy i rozwoju wsi, uczestnicy Kongresu mogą odwiedzić Strefę EXPO, gdzie prezentowane są innowacyjne rozwiązania dla wsi, oraz wziąć udział w wydarzeniach kulturalnych, takich jak występy zespołów ludowych i pokazy rękodzieła.

Udział w Kongresie to szansa dla przedstawicieli Podkarpacia na wymianę doświadczeń, nawiązanie współpracy oraz promocję regionalnych inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich.

W ramach Europejskiego Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi województwo podkarpackie dumnie prezentuje swoich przedstawicieli – lokalnych liderów i producentów, którzy łączą tradycję z innowacją, budując markę regionu w Polsce i za granicą.

Na stoisku województwa podkarpackiego prezentują się:

Gospodarstwo Agro Eko Turystyczno-Edukacyjne Bożena Wisła w Bukowcu. Położone u podnóża Korbani, w dolinie rzeki Solinka. Specjalizuje się w produkcji serów z mleka krów rasy simentalskiej z własnej hodowli. W ofercie znajdują się sery podpuszczkowe z różnymi dodatkami, takimi jak czarnuszka, kozieradka, pieprz czerwony i zielony, śliwka, papryka, orzechy, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, a także sery wędzone i dojrzewające. Jej produkty zdobyły uznanie na targach regionalnych i krajowych, m.in. na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip to rodzinna firma z Wierzawic (woj. podkarpackie), specjalizująca się w produkcji tradycyjnych wyrobów wędliniarskich. Prowadzona przez Zygmunta Osipa od 2012 roku, kontynuuje rodzinne tradycje rzeźnicze sięgające trzech pokoleń. W masarni pracują członkowie rodziny, co podkreśla jej rodzinny charakter. Masarnia Osip zdobyła uznanie za swoje produkty, otrzymując m.in. nagrodę PERŁA 2015 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz certyfikat „Jakość i Tradycja” Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Firma w roku 2019 została uhonorowana prestiżową nagroda za produkty tradycyjne i regionalne przez prezydenta Andrzeja Dudę.

Rodzinne Pasieki Barzyk to ekologiczne gospodarstwo pszczelarskie z ponad stuletnią tradycją, mieszczące się w Krościenku Wyżnym. Specjalizuje się w hodowli pszczół oraz wytwarzaniu najwyższej jakości miodów i produktów pszczelich. W ofercie znajdują się m.in.: miody ekologiczne BIO – lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, nawłociowy, spadziowy jodłowy oraz nektarowo-spadziowy – a także pierzga w miodzie ze spadzi jodłowej BIO i pyłek pszczeli w miodzie BIO. Gospodarstwo posiada certyfikat „Chroniona Nazwa Pochodzenia” na miód spadziowy.

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” prowadzone przez rodzinę Maziejuków oferuje szeroką gamę ekologicznych serów kozich, wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka koziego. Gospodarstwo znajduje się w Mszanie, na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów, w jednym z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, co przekłada się na wysoką jakość i wyjątkowy smak ich produktów.

Winnica Widokowa, położona malowniczo na zboczach Pogórza Dynowskiego, prezentuje autorskie wina, które wpisują się w rozwijający się trend enoturystyki na Podkarpaciu. Wina z Winnicy Widokowej są nie tylko produktem, ale też zaproszeniem do odwiedzenia regionu i poznania jego kultury.