|

„Starych potraw smak i urok – Wojewódzki Konkurs Kapel Ludowych”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”

Operacja „Starych potraw smak i urok – Wojewódzki Konkurs Kapel Ludowych” ma na swoim celu ochronę dziedzictwa kulturowego naszego regionu, zwłaszcza terenów wiejskich, a także krzewienie bogatych wartości folkloru oraz promowanie kultury ludowej i obrzędowej mieszkańców Podkarpacia. Tegoroczna XXVI edycja „Starych Potraw Smak i Urok – Wojewódzki Konkurs Kapel Ludowych” odbędzie się 5 czerwca 2022 r. na stadionie sportowym w Błażowej o godzinie 14:30. Organizatorem konkursów jest Gminny Ośrodek Kultury w Błażowej.

Od 26 lat w wydarzeniu biorą udział kapele ludowe grające na tradycyjnych instrumentach, zrzeszające autentycznych muzyków ludowych. Konkurs podtrzymuje szczytną ideę kultywowania oraz promowania muzyki ludowej oraz lokalnego folkloru, sprzyja utożsamianiu się lokalnej społeczności z zanikającą częścią miejscowej kultury oraz pomaga odkrywać
i promować młodych muzyków, będących przyszłością dla lokalnej kultury ludowej.

W ramach operacji odbędzie się także konkurs kulinarny pn. „Potrawa roku”, w którym co roku chętnie biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia oraz osoby indywidualne. Potrawy zgłoszone do konkursu muszą być przygotowane według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, co sprzyja utrwaleniu oraz udokumentowaniu wiedzy o potrawach/produktach charakterystycznych dla naszego regionu. Konkursowe produkty oceniać będzie profesjonalna komisja w kategoriach: dania jarskie, dania mięsne, wypieki i chleby, miody oraz produkty z miodu i na bazie miodu, sery i produkty mleczne.

Planowanym efektem operacji będzie zachowanie tradycji w dziedzinie sztuki kulinarnej oraz kultury ludowej i folkloru. Będzie ona także idealną okazją do nawiązania kontaktów międzypokoleniowych oraz poszerzenia wiedzy młodego pokolenia na temat naszych bogatych lokalnych tradycji.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl