|

Wyjazd studyjny pn. „Podniesienie poziomu wiedzy w zakresie projektów zrealizowanych w ramach priorytetów PROW”

W dniach 11-13 września 2024 r. przedstawiciele Lokalnych Grup Działania oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, uczestniczyli w wizycie studyjnej  pn. „Podniesienie poziomu wiedzy w zakresie projektów zrealizowanych w ramach priorytetów PROW”, na obszarze trzech województw: lubelskiego, podlaskiego i mazowieckiego. Przedmiotem operacji był wyjazd studyjny, mający na celu prezentację operacji zrealizowanych w ramach priorytetów PROW 2014-2020. Każde spotkanie odbywało się w miejscu lub obiekcie, który zrealizowany był w całości lub części ze środków PROW 2014-2020:

  1. Mikołajówka - Gospodarstwo ekologiczne, zagroda edukacyjna "Solisowe sioło" oraz  firma FRUX SOLIS - budynek, w którym przyjmowani są goście, "wiejskie SPA" w skład, którego wchodzi tężnia solankowa, sauna i balia.
    W gospodarstwie  jest spółka, która zrealizowała projekt Współpraca "krótkie łańcuchy dostaw" z PROW 2014-2020 - jest to linia do robienia soków i wina. Wszystko zrealizowane jest ze środków PROW.
  2. „Łąki i Pola”, spotkanie w Wierzchucy Nagórnej, dofinansowanie w ramach podejmowania działalności, nowoczesna stodoła na przyjęcia. Plany rozwoju firmy, PROW 2014-2020.
  3. Bożena Renda, kierownik MGOPS w Drohiczynie – przekazała nam informacje nt. świetlicy środowiskowej i klubu seniora, Środowiskowego Domu Samopomocy, projekty realizowane ze środków LGD w ramach EFS – RLKS.
  4. Nadbużański Ośrodek Promocji Produktu Lokalnego w Drohiczynie (dofinansowanie z  PROW 2014-2020 w ramach targowisk) - degustacja produktów (sękacz, mrowisko, przetwory od lokalnych producentów).
  5. Drohiczyn - Prezentacja projektu turystycznego w ramach rozwijania działalności gospodarczej PROW 2014-2020 (przejazd po mieście, nad Bug, po ścieżkach przyrodniczych  "melexami").
  6. Grabarka- najważniejsze miejsce kultu religijnego wyznawców prawosławia
    w Polsce - znajduje się na Podlaskim Szlaku Sakralnym utworzonym przez LGD
    w ramach projektu współpracy.
  7. Infrastruktura turystyczna gminy Mielnik PROW 2014-2020, Scena nad Bugiem rozrywkowo-kulturalna PROW 2014-2020. Obserwatorium przyrody zrealizowane w ramach projektu współpracy LGD.
  8. Spotkanie z lokalnym winiarzem w Mielniku Winnica Korol – prelekcja, degustacja regionalnych serów i wędlin z powiatu siemiatyckiego z Dażynka -nadbużańskie smaki z serowarni i wędliniarni. Właściciel realizował projekt partnerski przedsiębiorców 15 „Utworzenie sieci wzajemnej współpracy w ramach krótkich łańcuchów dostaw, produktów i usług lokalnych”- PROW 2014-2020.
  9. Wizyta w Świetlicy środowiskowej i Klubie seniora w Siemiatyczach (Piotr Siniakowicz, Burmistrz Siemiatycz) - projekt dofinansowany ze środków EFRR (remont) z EFS (zajęcia) oraz projekt w ramach małej rewitalizacji dofinansowany z wielofunduszowej strategii LGD – projekt komplementarny - PROWADZI MIASTO SIEMIATYCZE oraz infrastruktura turystyczna dofinansowana z PROW 2014-2020
  10. Wiercień - Wizyta u lokalnego producenta kiszki ziemniaczanej, pierogów
    i kartaczy. Degustacja produktów firmy Solana, sklepik z PROW 2014-2020.
  11. Zaprezentowanie Inkubatora przetwórstwa lokalnego i Oranżerii w Korycinach, dofinasowanie z PROW 2014-2020.
  12. Warsztaty wykonania soli do kąpieli i peelingu – omówienie właściwości niektórych ziół i olejków eterycznych w podziale na grupy ze względu na ich działanie. Wykorzystanie przez uczestników zdobytej wiedzy do skomponowania własnej mieszanki.
  13. Klimczyce Kolonia - Gospodarstwo Sadownicze Alina Paluch i córka, - gospodarstwo sadownicze produkujące soki Samo Jabłko, prowadzenie sklepu
    z produktami lokalnymi Zakamarek Klimczyce, inkubator przetwórstwa PROW 2014-2020,  zwiedzanie gospodarstwa  2 projekty PROW 2014-2020, projekty współpracy: sieć współpracy Naturalnie nad Bugiem (PROW), Lokalna Organizacja Turystyczna LOT nad Bugiem, współpraca z LGD Tygiel Doliny Bugu
    - nowoczesny marketing produktów lokalnych – prezentacja o Lokalnej Organizacji Turystycznej LOT nad Bugiem, krótki łańcuch dostaw, piwniczka podlaska
  14. Warsztaty kulinarne z lokalnych produktów w inkubatorze przetwórstwa - PROW 2014-2020, inkubator powstał ze środków lokalnej strategii rozwoju PROW,
    w Klimczycach.

Raport z wyjazdu dostępny jest tutaj