Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”, „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Termin realizacji od 1 maja 2021 r. do 31 października 2021 r.
Partner wiodący: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Boguchwale
Dodatkowi partnerzy KSOW: Związek Stowarzyszeń "Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego", Podkarpacka Izba Rolnicza oraz Uczelnia państwowa im. Jana Grodka w Sanoku.
Kwota dofinansowania: 19138,43 zł
Celem operacji jest identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz upowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa i żywności ekologicznej oraz wprowadzania jej na rynek w krótkich łańcuchach dostaw.
Operacja będzie realizowana przez:
- organizację konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie podkarpackim w 2021 roku
- opracowanie i dystrybucję publikacji „Jak produkować i sprzedawać produkty ekologiczne”
- stworzenie stoisk wystawienniczych dla producentów ekologicznych podczas Dni Otwartych Drzwi oraz Jesiennej Giełdy Ogrodniczej
Grupę docelową konkursu stanowią producenci z terenu województwa podkarpackiego, posiadający certyfikat gospodarstwa ekologicznego wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Konkurs ma charakter otwarty.
Grupa docelowa publikacji „Jak produkować i sprzedawać produkty ekologiczne” – ok. 1000 osób, głównie rolnicy i doradcy z województwa podkarpackiego oraz konsumenci- mieszkańcy miast i obszarów wiejskich, przedstawiciele samorządu, instytucji okołorolniczych.
Stoisko wystawiennicze- grupa docelowa to rolnicy, doradcy i konsumenci- mieszkańcy obszarów wiejskich i miast odwiedzający imprezy Dni Otwartych Drzwi oraz Jesienną Giełdę Ogrodniczą- ok. 10 000 zwiedzających każdą z nich.
Przewidywanym efektem przeprowadzonej operacji jest promocja rolnictwa i żywności ekologicznej, wymiana doświadczeń pomiędzy gospodarstwami, a także upowszechnienie dobrych praktyk rolniczych w gospodarstwach zarówno już produkujących metodami ekologicznymi, jak i gospodarstwach konwencjonalnych, również w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw żywności.
Przykład wiodących gospodarstw ekologicznych, zwłaszcza towarowych, dobrze prosperujących na rynku i uzyskujących wysokie korzyści ekonomiczne może zachęcić do podejmowania takiego systemu zarządzania i produkcji żywności.
Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich