|

„Ekologia przyszłością rolnictwa”

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”, „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Termin realizacji od 1 maja 2021 r. do 31 października 2021 r.

Partner wiodący: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Boguchwale

Dodatkowi partnerzy KSOW: Związek Stowarzyszeń "Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego", Podkarpacka Izba Rolnicza oraz Uczelnia państwowa im. Jana Grodka w Sanoku.

Kwota dofinansowania: 19138,43 zł

Celem operacji jest identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz  upowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa i żywności ekologicznej oraz wprowadzania jej na rynek w krótkich łańcuchach dostaw.

Operacja będzie realizowana przez:

 - organizację konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie podkarpackim w 2021 roku

- opracowanie i dystrybucję publikacji „Jak produkować i sprzedawać produkty ekologiczne”

- stworzenie stoisk wystawienniczych dla producentów ekologicznych podczas Dni Otwartych Drzwi  oraz Jesiennej Giełdy Ogrodniczej

Grupę docelową konkursu stanowią producenci z terenu województwa podkarpackiego, posiadający certyfikat gospodarstwa ekologicznego wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Konkurs ma charakter otwarty.

Grupa docelowa publikacji „Jak produkować i sprzedawać produkty ekologiczne” – ok. 1000 osób, głównie rolnicy i doradcy z województwa podkarpackiego oraz konsumenci- mieszkańcy miast i obszarów wiejskich, przedstawiciele samorządu, instytucji okołorolniczych.

Stoisko wystawiennicze- grupa docelowa to rolnicy, doradcy i konsumenci- mieszkańcy obszarów wiejskich i miast odwiedzający imprezy Dni Otwartych Drzwi oraz Jesienną Giełdę Ogrodniczą- ok. 10 000 zwiedzających każdą z nich.

 Przewidywanym efektem przeprowadzonej operacji jest promocja rolnictwa i żywności ekologicznej, wymiana doświadczeń pomiędzy gospodarstwami, a także upowszechnienie dobrych praktyk rolniczych w gospodarstwach zarówno już produkujących metodami ekologicznymi, jak i gospodarstwach konwencjonalnych, również w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw żywności.

Przykład wiodących gospodarstw ekologicznych, zwłaszcza towarowych, dobrze prosperujących na rynku i uzyskujących wysokie korzyści ekonomiczne może zachęcić do podejmowania takiego systemu zarządzania i produkcji żywności.

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich