|

„Tradycyjne smaki – promocja potraw z terenu Gminy Miejsce Piastowe”

Gmina Miejsce Piastowe w ramach konkursu nr 5/2021 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2021 roku w ramach Planu Operacyjnego na lata 2020–2021 otrzymała dofinansowanie na realizację operacji pn. „Tradycyjne smaki – promocja potraw z terenu Gminy Miejsce Piastowe”, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”, „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wychodząc naprzeciw potrzebom lokalnej społeczności, widząc potrzebę ich aktywizacji oraz podniesienia ich wiedzy i umiejętności kulinarnych w  ramach projektu, pragniemy przekazać w formie warsztatowej informacje o zdrowej i ekologicznej żywności. Uczestnikami warsztatów będą członkinie KGW z terenu całej gminy – panie bardzo ciekawe i chłonne na wiedzę i nowe doświadczenia, chętnie włączające się w nowe inicjatywy oraz chętnie dzielące się swoją wiedzą z innymi. Warsztatowa forma pomoże im pogłębić wiedzę i nabyć nowe umiejętności, tak aby w maksymalnym stopniu wykorzystywały swój potencjał i rozwijały zainteresowania kulturalne i kulinarne. Jednocześnie chcemy podkreślić znaczenie o lokalnych i tradycyjnych zwyczajach kulinarnych, kultywowanych na terenie Gminy. Potrawy i produkty regionalne stanowią istotny element tożsamości regionalnej, zwyczajów i kultury lokalnej. Pragniemy podkreślić ich znaczenie w tożsamości mieszkańców poprzez publikację albumu, który pogłębi i przekaże wiedzę dotyczącą tradycji kulinarnej regionu, będzie promował lokalną, regionalna kuchnię wzbogaconą o uzyskaną wiedzę warsztatową na temat produktów ze zdrowej, ekologicznej żywności. Album będzie zawierał historię każdego z kół gospodyń wiejskich biorących udział w  warsztatach ich dorobek oraz zbiór najlepszych przepisów kulinarnych wykonanych z lokalnych ekologicznych upraw.

Działania w ramach operacji przyczynią się do rozwoju obszarów wiejskich poprzez rozpowszechnianie wiedzy na temat działalności KGW, dziedzictwa kulturalnego i życia mieszkańców gminy. Warsztaty kulinarne umożliwią aktywizacje mieszkańców,  pobudzą do działania i rozwijania inicjatyw na rzecz społeczeństwa lokalnego. Natomiast wydanie albumu przyczyni się do promocji terenów wiejskich i upowszechniania wiedzy w zakresie działalności lokalnej społeczności.

 Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich