Operacja zrealizowana w ramach działania 33 Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020: Promocja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.
Wartość realizowanej operacji to: 8 000,00 zł, koszty kwalifikowalne: 8 000,00 zł.
Beneficjentem ostatecznym operacji byli: pszczelarze i mieszkańcy obszarów wiejskich.
Bartnictwo na Podkarpaciu ma bardzo stare tradycje i sięga odległych czasów. Dobre warunki naturalne sprawiły, że hodowla pszczół rozwijała się na tym obszarze bardzo dynamicznie. Pierwsze źródłowe wzmianki związane z bartnictwem pochodzą z XV wieku. W roku 1464 w Dębowcu, miasteczku położonym koło Jasła, wśród różnych opłat składanych przez mieszkańców wyszczególniona była opłata miodowa. Kolejnym przykładem silnie rozwiniętego bartnictwa na Podkarpaciu są zaliczanedo najstarszych w Polsce ordynacje bartne.
Podczas Podkarpackiego Święta Miodu w Rzeszowie spotykają się pszczelarze z południowo-wschodniej Polski. W 2020 r. ze względu na sytuacje epidemiczną Święto odbyło się w nieco zmienionej formule. Głównym celem tej operacji była wymiana doświadczeń w zakresie prowadzenia pasiek amatorskich
i zawodowych na wskazanych wyżej wielowiekowych doświadczeniach. Wynikiem działań podkarpackich pszczelarzy jest duże osiągnięcie - wpisanie przez Komisję Europejską 7 sierpnia 2010 roku Podkarpackiego miodu spadziowego przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Miód i produkty pszczele stają się coraz bardziej popularne ze względu na walory smakowe ale także i właściwości lecznicze oraz w kosmetyce. Tak więc rosnąca popularność miodu i jego pochodnych wpływa na rozwój gospodarki pasiecznej co niewątpliwie przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich, w tym tworzenia miejsc pracy.
Realizowana operacja stanowi także platformę wymiany wiedzy, doświadczeń ale także możliwość pozyskania informacji nt. nowych metod zwalczania chorób rodzin pszczelich, gospodarowania. Celem operacji jest także wspieranie dobrze rozwijającego się bartnictwa na podkarpaciu oraz promocja miodu i produktów pszczelich, które stają się coraz bardziej popularne nie tylko ze względu na walory smakowe ale także zdrowotne.