"Ozonowanie jako sposób przedłużania trwałości przechowalniczej owoców świdośliwy oraz poprawy ich jakości"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
-Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
W dniu 08-06-2021 roku podpisano umowę nr OW-VI.052.5.6.2021 o dofinansowanie między Województwem Podkarpackim i Uniwersytetem Rzeszowskim na realizację operacji pt. "Ozonowanie jako sposób przedłużania trwałości przechowalniczej owoców świdośliwy oraz poprawy ich jakości" w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.
Celem realizowanej operacji jest wydłużenie trwałości przechowalniczej owoców świdośliwy oraz poprawa ich jakości w wyniku zastosowania procesu ozonowania.
Grupą docelową operacji są rolnicy z terenu województwa podkarpackiego.
Przewidywane efekty realizowanej operacji to transfer wiedzy z zakresu prowadzonych badań
w ramach realizowanej operacji do środowiska rolników z województwa podkarpackiego. Transfer wiedzy odbędzie się poprzez prezentację uzyskanych rezultatów podczas konferencji (2 wystąpienia) realizowanej przez partnera KSOW - PODR Boguchwała. W ramach realizowanej operacji przeprowadzone zostanie 500 analiz owoców świdośliwy.
Operacja realizowana jest w Zakładzie Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej.
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska Uniwersytetu Rzeszowskiego,
ul. Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów, budynek D9.
Kwota dofinansowania: 114 182,60 zł
Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich