Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach wniosku OW–VI.052.5.27.2021 o wybór operacji do realizacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan operacyjny na lata 2020-2021, wg Priorytetu 6 Wspieranie włączenia społecznego, ograniczania ubóstwa i rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich, mieszczącego się w Działaniu 13 Promocja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.
Centrum Kultury i Sportu w Cieszanowie jako organizator operacji informuje, iż na podstawie Umowy Partnerskiej nr OW-VI.052.5.27.2021 realizuje operację pt. „FESTIWAL SMAKÓW”, której celem jest promocja zasobów obszarów wiejskich i produktów naturalnych poprzez aktywizację mieszkańców i przedstawicieli drobnych gospodarstw rolnych i przetwórczych oraz budowanie świadomości na temat tych produktów w środowisku lokalnym. Ponadto celem operacji będzie również upowszechnianie informacji o walorach obszarów wiejskich, zdrowej żywności przy wykorzystaniu produktów regionalnych, pochodzących od gospodarzy, to znaczy prosto z natury, nieskażonych przemysłowymi dodatkami.
Termin realizacji operacji: 25.06.2021 r. do 26.10.2021 r.
Wysokość kosztów kwalifikowalnych: 22 253,86 PLN
Centrum Kultury i Sportu w Cieszanowie realizuje operację przy udziale trzech partnerów KSOW:
- Gminą Cieszanów z siedzibą w Cieszanowie.
- Zakładem Obsługi Gminy Sp. z o.o. w Cieszanowie, z siedzibą w Cieszanowie.
- Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni z siedzibą w Warszawie.
W ramach projektu zaplanowano organizację następujących wydarzeń:
- mistrzowski pokaz kulinarny;
- konkurs kulinarny dla KGW;
- ryneczek produktów tradycyjnych;
- szkolenie edukacyjno-kulinarne.
Pozyskanie i wykorzystanie produktów naturalnych przez organizacje społeczne takie jak Koła Gospodyń Wiejskich, drobnych przedsiębiorców, rolników i lokalną społeczność, stworzy możliwość ograniczenia ubóstwa oraz wpłynie na rozwój gospodarczy.